Събития

аrtnewscafe в НОЩ/Пловдив 2016

23 Септември 2016 / 25 Септември 2016 19:00 artnewscafe

Тази година artnewscafe ще се включи в НОЩта с изложбата "90-те. Началото на Мита" с куратор Владия Михайлова, също така имаме огромното удоволствие да сме домакини на FLUCA – Австрийски културен контейнер, арт инсталация и мултифункционална сцена, разположена точно пред artnewscafe. 

Откриването на павилиона е на 17 септември и заедно с организаторите от фондация „Отворени изкуства“ и куратора Урсула Мария Пробст до 15 октомври ще предлага всяка седмица различни събития – прожекции, пърформанси, дискусии, партита и концерти. 

ПРОГРАМА:

23 септември:

19:00-21:00 – Включи се: Фокус директен урбанизъм, Видео инсталация „Chorweiler Beat“ (2016) на Анна Вит

21:00-21:30 – Официално представяне на FLUCA – Австрийски културен павилион

21:30-22:00 – Директен урбанизъм напрактика: презентация на Катрин Болт за 10-дневното й проучване и арт проект в Пловдив

22:00-23:00 – DJ сет на Bintoro (Виена)

23:00-01:00 – DJ set на Omery (София)

 

24 септември

19:00-01:00 – Пърформативна акция с публиката на Николаус Ганстерер: Обекти, които тепърва да се превърнат, ПОЕМИ ДЪЛБОКО ВЪЗДУХ И МИСЛИ ЗА ДЕЙСТВИЕ, АКТИВИРАЩО ЗАОБИКАЛЯЩОТО ТЕ ПРОСТРАНСТВО С ТОЧНО ОБРАТНОТО!

20:00-20:30 – откриване на изложбата „Let´s collect / ivize progresive actions“ (2015) с плакати на Петя Димитрова (България/Австрия), представена от Урсула Мария Пробст

20:30-21:00 – Прожекция на „Impassenger“ и разговор/пърформанс на Бен Пойнтекер

21:30-22:30 – Включи се: Фокус директен урбанизъм #3

22:30-01:00 – DJ сет на Fonoteka Elektrika (София)

 

На 24 септември вътре в artnewscafe ще бъде не по-малко интересно, защото ще ви представим изложбата „90-те. Началото на мита“ с куратор Владия Михайлова. В събота от 19:00 ч. ще се състои и разговор с Гергана Мудова за легендарното списание „Егоист“. 

90-те. НАЧАЛОТО НА МИТА

Куратор: Владия Михайлова

Изглежда сякаш 90-те бяха вчера, а те вече са наше минало. Изложбата обръща поглед назад към това контрастно време на съзидание и разпад, за да търси неговите „романтични” герои на територията на популярната култура. Прави това без да забравя, че „героите” на това време напуснаха официалните тогава институции, за да откриват хорзонти на Запад, да търсят нови лица и модели, да преобразяват обществото, да воюват за свобода, да изпълняват мисията на просветители за медии, изкуство, технологии, дизайн, мода, музика, начин на живот и гръмко да мечтаят за промяна. В изложбата са показани различни гласове и образи от това време. Сред тях са списание „Егоист” – едно от най-разпространените издания за култура през втората половина на 90-те, а също и микс клуб „Спартакус”, пънк бар „Калното”, списанията „Ах, Мария”, „Витамин Б” и рядкото издание КАМИКАДZЕ ГАЗЕТ.

Изложбата беше показана за първи път в галерия „Васка Емануилова”, филаил на Софийска градска художествена галерия в София, а сега предстои нейното пловдивско издание в рамките на Нощта на музеите и галериите. В него са включени още и едно от култовите музикални събития от края на 90-те – METROPOLIS, както и разкази за Пловдив през 90-те: за нощния живот из пловдивските барове, за приватизирането на места и промяната на облика на града, за демонстрациите и вярата в демокрацията. 

 

В artnewscafe ще можете да видите видеоинтервюта с част от създателите и участниците в тези събития; фотографии, илюстрации, текстове и музика; визуални архиви и аудиозаписи. Част от изложбата е показана онлайн на блога на Нощта на музеите и галериите. Следете ни там, както и на страницата на проекта във фейсбук.

На 24 септември от 19:00 ч. в рамките на изложбата ще разговаряме с Гергана Мудова за сп. Егоист и промяната в дизайна и визията на списанието в последните години от неговто съществуване.