Идеята

Artnewscafe отваря врати през 2008 година.

Концепцията на artnewscafe е да бъде малко градско място с напитки, арт-информация и живи случки, място, което да събира, да насочва към света на съвременното изкуство, да дава смисъл и теми.

Artnewscafe издава свой месечен artnewscafe бюлетин, който предоставя синтезирана информация за актуални събития на съвременното изкуство и култура в Пловдив, България и света.

Кафето има мини-книжарница и свободна за разглеждане библиотека с подбрани книги и онлайн info point. Аrtnewscafe e абонирано за най-добрите издания за изкуство и култура в България, а също така и за интернационалните Artforum, Frieze, ArtReview.

Регулярно artnewscafe кани свои Приятели зад Бара, а те представят любимите си занимания чрез изложби, четения, презентации, а също така - напитки и храни.

В artnewscafe се организират неформални изложби, представяния на творци и инициативи, прожекции, демонстрации, уъркшопове.

ARTNEWSCAFE има свои дизайнерски чаши и чини, които могат да бъдат закупени на бара.

Кой какво

Концепцията е на Галерия Сариев, идеята за създаването е на издателя Асен Асенов, името e подсказано от Нери Терзиева, а логото е подарък от художника Недко Солаков. Архитектурното решение е на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев. Графичните решения са на Студио Пункт - Георги Лазаров, Красимир Ставрев. Дизайнът на чашите за кафе и чай е на Димитър Делчев, а на чинии за домашен кекс на Моника Попова.

Кафе Кафе ООД

Кафе Кафе ООД

Собственик на artnewscafe е "Кафе Кафе" ООД - Катрин и Веселина Сариеви. Ние сме собственици и на Галерия Сариев, която се намира непосредствено до кафето. От 2004 година работим за създаване на съвременни културни събития и за арт-освежаването на средата, чрез дейности и инициативи около Галерия Сариев, Фондация Отворени Изкуства, Нощта на музеите и галериите. Artnewscafe се появи от желанието ни да обгрижим публиката си и да приобщим нова към изкуството като начин на живеене.