Новини

Мазето на Баба Васа - humanimals - изследване на инфравидовете

2 Август 2012
Мазето на Баба Васа - humanimals - изследване на инфравидовете

 

През 1970 белгийският концептуален художник Марсел Бродхарс решава да интервюира котка, задавайки и множество донякъде езотерични въпроси относно модните течения в пазара на изкуство и проблемите на естетиката. Разбира се, котката отговаря по своя естетвен начин, мяукайки и мъркайки след всеки въпрос. Почти 30 години по-късно, френският философ Жак Дерида дефинира по подобен начин взаимодействието с котка като събитие, маркиращо сложните отношения между човек и животно. Наблюдаван от своята котка докато излиза от душа той задава въпроса: "Преди котката да ме види гол, по какъв точно начин ще изпитам срам? Като животно, което няма чувство за голота? Или обратното, като човек, който запазва чувството си за голота? В тази връзка, кой съм аз? Кой е този, който съм? Кой трябва да бъде попитан, ако не другият? Вероятно самата котка? (Жак Дерида, 1997)

 

Тези две позиций са в основата на изложбата humanimals - изследване на инфравидовете, която събира група от международни автори, третиращи появата на разделителната линия между човек и животно. В своята книга "На открито", Джорджо Агамбен следва историята на философската операция , фокусирана върху разясняване на това какво означава да си човек, процес който той нарича "антропологична машина". Този процес е преминал през различни фази, от характеризирането на животните като механични създания без душа, през декларирането на множество от паралелни светове с форми на живот от Якоб фон Икскюл, до въведеното от Дона Харауей понятие за животните като " значимите други". Авторите в humanimals - изследване на инфравидовете се фокусират върху тази "антропологична машина", следвайки собствените си практики, служейки си с широк диапазон от медий, като фотография, живопис, рисунка, видео и инсталация.

 

За куратора: Аксел Щокбургер е художник и теоретик, живеещ и работещ във Виена. Той е учил в Университета по приложни Изкуства, Виена в класа на Петер Вайбел и пише докторат към Университета по изкуства, Лондон. Негови филми и инсталаций са показвани на множество международни форуми и изложби. Сред неговите проекти са основаването на независимия телевизионен канал TIV във Виена през 1998, както и съвместната работа с лондонската група за медия арт D-Fuse (2000-2004). В момента той е научен сътрудник към отдела за визуални изкуства и дигитални медий към Академията за изобразителни изкуства, Виена.

Участници:

 

Сьорен Енгстед (Дания)

Карин Фошар (Франция)

Джули Гуфлер (Дания)

Яне Хайс (Германия)

Николас Ясмин (Франция)

Деян Калудйерович (Сърбия)

Барбара Капуста (Австрия)

Изабела Колхубер (Австрия)

Лазар Лютаков (България)

Йоханес Порш (Австрия)

Франц Шуберт (Австрия)

Сигне Рос (Нова Зеландия)

 

DJs: Trakk (София), Tobias Gossow (Виена), Johannes Hierzenberger (Виена)

 

 

 

Ул. Марица 22

Шабла, България

 

Откриване 10.08.2012, 20.00

Куратор: Аксел Щокбургер

 

baba-vasa.blogspot.com

 

 

 


Share