По света

¬ Documenta (14) / Касел, Германия. Панаирът за съвременно изкуство „Documenta” тази година е подготвил изложба с ярък политически смисъл. За първи път в 60-годишната си история събитието ще се проведе в два различни града: Касел в Германия, където е родното място на изложението, и Атина, Гърция. Огромна реплика на Партенона в Атина, направена от 100 000 забранени книги, ще се появи на „Фридрихплац” в Касел като част от „Documenta 14”. (http://www.documenta14.de/en/) 10 юни – 17 септември – Касел, Германия.

¬ 57TH VENICE ART BIENNALE 2017 / 57-мо Венецианско биенале за съвременно изкуство. 13 май – 26 ноември – Арсенале и Гиардини, Венеция, Италия. Художественият директор на тазгодишното издание на прочутото Венецианско биенале, Крисъин Масел, заяви, че подготвят изложба,  „проектирана с художниците, от художниците, за художниците”. По думите й, тя се занимава със „себеизразяването” и с изкуството като „духовно измерение”, а не като политически изказ. Масел, която е главен куратор на съвременно изкуство в центъра „Помпиду” в Париж, сподели, че повече жени ще участват в изложбата, озаглавена „Viva Arte Viva” – акцентът ще е върху забравените художници и изследвания на творби от Латинска Америка, Близкия изток, Източна Европа и Русия. Необикновен аспект в биеналето според Масел е „Open Table” – в предната част на централния павилион в Гиардини участниците артисти ще обядват заедно с посетители по време на изложбата. (www.labiennale.org/en/Home.html)

¬ ERWIN WURM / Performative Sculptures / 21er Haus Museum of Contemporary Art, Виена, Австрия. Ервин Вурм изследва експресивните възможности на скулптурата от повече от 25 години. Разнообразното му творчество е толкова дълбоко, колкото може да е иронично и обхваща почти всички жанрове. Той разширява концепцията за скулптура чрез включване на интерактивни, социални и времеви аспекти. (https://www.21erhaus.at/) 2 юни – 10 септември 2017.