Арт срещи онлайн

¬ Форум Колекционери / панелна дискусия / ФондацияОтворени Изкуства“ / Facebook и Youtube / 27 март, 14.00 ч. В първата среща от пролетното издание на „Форум Колекционери“, за първи път на едно място и в общ разговор са събрани представители на някои най-активните български галерии за съвременно изкуство, както и на най-младите пространства за изкуство – Росица Гецова (Аросита), Владимир Илиев (+359 gallery), Мария Василева (Структура), Десислава Зафирова (ONE gallery), Ели Сотирова (KO-OP), Росен Узунов (Little Bird Place), Веселина Сариева (Sariev). Сред темите на дискусията са състоянието на галериите преди и по време на пандемията, примери на добри практики, прогнози за бъдещето и стратегии за развитие. Събитието може да бъде видяно онлайн https://bit.ly/3sONndt

¬ Премиера на фотокнигата на Никола МиховЧупи, реже, полива“ / Facebook live / 1 април, 19.00 ч. „Колко прави 1+1? Какво получаваме когато съпоставим в огледалото на времето образите на Тодор Живков и Бойко Борисов, едно или две? Отговорът на това уравнение вероятно ще зависи от политически уклон на човека, който гледа. Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков, запечатани върху фотографската лента. Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас. Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард.“ – Ирина Недева, модератор на събитието. Срещата може да гледате на запис във Facebook – https://bit.ly/31J8npT. Повече информация за самата книга https://bit.ly/39ACq7N.

¬ Любослава Христова / Съвременно религиозно изкуствомежду храма и музея / магистърска лекция / Културен център на СУ / Facebook live / 8 април, 17.00 ч. В първата магистърска лекция, Любослава Христова, ще разкаже за феномена „съвременно религиозно изкуство“ през призмата на три музея от различни краища на света – Музея за съвременно религиозно изкуство в Сейнт Луис, САЩ, Музея за съвременно християнско изкуство в Лесосибирск, Русия, и Биеналето за съвременно будистко изкуство в храма „Хеинса“, Република Корея. В разговора след нея ще се включат дипломният ръководител на Любослава Христова проф. Владимир Градев, гл. ас. Кирил Василев, д-р Красимир Терзиев и Людмила Георгиева. Модератор: проф. Александър Кьосев. https://bit.ly/3cSzW6D

¬ Форум Колекционери / панелна дискусия / ФондацияОтворени Изкуства“ / Facebook и Youtube / 10 април, 14.00 ч. Втората дискусия от форума ни среща с български колекционери на съвременно изкуство, някои от които ще бъдат представени за първи път публично. Разговорът ще премине през запознаване с техните колекции, ще представи техните съвсем различни подходи на колекциониране, ще разкрие ситуации, с които те се сблъскват, ще говори за това как влияе пандемията на техните навици и планове, ще обсъди техните препоръки към галеристи, автори и арт специалисти. Събитието ще бъде излъчено във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства“.

¬ Форум Колекционери / лекция и уъркшоп / ФондацияОтворени Изкуства“ / 24 април. Последното събитие от „Форум Колекционери“ ще представи да формата – лекция и уъркшоп с международен колекционер, който ще има за цел да насърчи и даде информация на младите колекционери за начина им на колекциониране и водене на колекция. Уъркшопът ще има лабораторен характер. Част от него ще е отворен и за млади художници, като ще създаде обща среда на обмен между младите автори и колекционерите. Уъркшопът е за ограничен брой участници, като ще бъде отправена отворена покана за кандидатстване. Документация от сесиите на уъркшопа ще е налична впоследствие онлайн. Събитието ще бъде излъчено във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства“.