Екип

Редакторски екип

376126_10150529717514626_1130224638_nСветла Петкова – редактор

Светла Петкова е изкуствовед и дългогодишен редактор във вестник „Култура“. Родена е през 1976 в Русе. Завършва Художественото училище за приложни изкуства в Трявна през 1995 и специалност Изкуствознание в Националната художествена академия, София, през 2001 с магистърска степен. Оттогава активно участва в отразяването и осмислянето на водещите събития от културната действителност в България и по света. В периода 2002-2016 е редактор за пластични изкуства във вестник „Култура”. Автор е на множество публикации в различни периодични издания, както и на текстове в каталози от пленери и симпозиуми. През 2003 е един от кураторите в изложбата “10х5х3” (“Шипка” 6, септември 2003) с проект “Трансформации”, а през 2001 курира изложбата „Recycle” в галерия „Credo Bonum”, София, посветена на съвременните търсения в дърворезбата. От 2006 е член на секция „Критика” към Съюза на българските художници и член на Съюза на българските журналисти. От октомври 2008 е селекционер на новините в месечния бюлетин на Artnewscafe, Пловдив, където от 2015 е главен редактор. През юли 2010 защитава магистратура в специалност „Дизайн на визуалните комуникации” към НБУ на тема „Графична концепция на списание за куклено изкуство „Кукларт”. Тотал графичен дизайн и рекламни материали на списанието”. През 2011 печели награда за критика от Конкурса за млади художници, критици и куратори на Фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. През 2015 защитава образователната и научна степен доктор в Българската академия на науките с изследване на тема „Колекционирането на произведения на изкуството като феномен на културата. Българският опит в частното колекциониране (на живопис, графика и скулптура) от края на ХХ и началото на ХХI век“.


15027561_10208993687017967_2469032757745071123_nДесислава Милева – редактор
Родена съм 1988 г в град Пловдив. Завършила съм бакалавърска и магистърска степен по история на изкуството и археология, и втора магистърска степен в областта на културното управление, туризмът и културното наследство в университетите на Бургундия и Лион. Интересувам се от всички проявления на изкуството и неговата връзка с хората. Работила съм основно във Франция за културни институции като Opéra de Saint-Etienne, Institut d’art contemporain и Château de Chamarande. Сътруднича и на театрални трупи при изработването на комуникационните им стратегии. Надявам се чрез различни форми на посредничество – текстове, беседи, ателиета – да участвам в непрекъснатото изграждане на връзка между хората и света на изкуството.


Други автори

Теодора Константинова /редактор 2016-2017/

Родена 1990 г., град София. Завършила съм бакалавърска и магистърска степен по Изкуствознание в Нов български университет. Един семестър прекарах и в Мюнхен, Германия, а в момента започвам работа по докторската си теза. Интересите ми са свързани с новото и съвременното българско изкуство, видяно от гледна точка на чуждестранния контекст. Вълнува ме кураторската дейност, участвала съм в организирането на някои изложби и фестивали до момента. (Сред които „Паметници на съвременното“ в галерия Credo Bonum (София, 2012 г.) и Sofia Underground (2014 г.)). Към заниманията ми досега се включва и работата с деца в областта на историята на изкуството към „Детски университет НБУ“. Мои текстове са публикувани в сп. „Следва“ и LiterNet.


Photo RadoslavРадослав Механджийски /редактор 2016-2017/

Роден 1988г., в София.  Магистър „Сравнително изкуствознание” в Нов Български Университет. Светът на съвременното изкуство е пълен с парадокси и именно в тяхното осмисляне се корени интересът ми към теорията и проблемите на съвременните практики. Привърженик съм на мултидисциплинарните изследвания – днес в дебатите активно участват философи, антрополози, психолози и т.н., и техният принос, според мен, е твърде любопитен и ценен. През последните десет години периодично пребивавах в Китай, където сцената се развива главоломно, макар и по специфичен модел. Имах възможност да посетя някои от значимите музеи за съвременно изкуство в Западна, Централна, Югоизточна Европа и, уверен съм, пътуванията ще продължат. Мои статии са публикувани в списание „Следва”.


14947565_1030669850411642_8629033023545837103_nКирил Буховски е драматург, художник и дизайнер, роден в София през 1990 г. Завършва Националната художествена гимназия (2009), а по-късно и Националната художествена академия (2013), където, измежду многобройните изложби, в които участва, той започва да се занимава с пърформънси и да се интересува от театър. След като изкарва Едногодишната школа по „Актьорско майсторство“ в НАТФИЗ (2013-2014), както и кратък актьорски курс в Кралското централно училище за реч и драма в Лондон (2012), той печели третото издание на конкурса на Театър „София“ за съвременна българска пиеса с написания от него драматургичен текст “Ние сме вечни!” (2015). Пиесата, режисирана от Василена Радева и фокусираща се върху реалността на младите хора в България, се характеризира със значителен натурализъм и привидна семплост на сюжета. “Ние сме вечни!” носи на автора си номинация за наградата „Полет в изкуството“ на фондация „Стоян Камбарев“, което през 2016 г. му дава шанс да е български представител в Швеция на Интерплей Европа – международен симпозиум за автори, пишещи за театър. Следващата творба на Кирил Буховски се нарича “Бурята”, радиопиеса, поръчана от Програма „Христо Ботев” на Българското национално радио, деликатно разглеждаща конфликтите между половете и отредените им роли в обществото.


Милена Радева е илюстратор на детски книги. Родена е в София през 1988 г. Завършва Националната художествена гимназия (2006) и следва „Книга и печатна графика” в Националната художествена академия (2010 – бакалавър; 2012 – магистър). По време на своетоследване Милена Радева има възможността да участва в няколко международни изложби организирани от специалността и представени в Германия, Корея, Израел и България. След дипломирането си, тя започва да работи в областта на детската илюстрация предимно с автори и издатели извън страната и до момента е създала близо 100 детски книги. Нейни концептуални проекти взимат участие в различни международни изложби за Art books и учебници в България. През 2013 г. Милена Радева започва работа по своята докторска дисертация на тема „Българската художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Явления и тенденции”, в която успява за пръв път в България да изведе и систематизира художествената илюстрация в страната и позициите ѝ в Източна Европа.


DARINABOYKINAДарина Бойкина

Родена 1991 г., град Пловдив. В момента съм студент в катедра Изкуствознание, Национална художествена академия. Макар основните ми интереси да са свързани с културното наследство, внимателно следя събитията в сферата на съвременното изкуство. За втора поредна година участвам като автор в блога на „Нощ на музеите и галериите“ – Пловдив, където ми е предоставена възможност да представям изяви, провокиращи моето внимание. Основен акцент за мен е представянето на участниците от Национални есенни изложби чрез интервюта, целящи да покажат по-задълбочено и анализирано изявите им във форумите от 2014 г. и 2015 г. Мои текстове и интервюта са публикувани във в. Култура, сп. Страница и Литературен вестник.


Наташа Ноева

Родена през 1989 г. в гр. Тутракан. Завършва през 2015 г. специалност „Изкуствознание“ в Националната художествена академия в София, магистър. Основни професионални интереси – съвременно българско изкуство (живопис, скулптура, графика), теория и оперативна критика. Публикува статии за художниците Веса Василева, Димитър Киров, Иван Нешев, Алисия Санча и др. в Инфо-СБХ, интервюта с художници – участници в Есенните изложби, Пловдив (2016), статия „Огледалото“, Есенни изложби, Пловдив, в. „Литературен вестник“ и др. Реализирани проекти през 2017: „От проект до обект“ (изложба скулптура и рисунка), Берлин; Ретроспективна изложба на Виолета Гривишка-Танева, СБХ; Виртуален музей „Борис Денев и Славка Денева“ и др.


artnewscafé бюлетин се координира от екипа на фондация „Отворени изкуства“