За нас

Artnewscafe бюлетин е основан през септември 2008 година и е проект на фондация „Отворени изкуства“. Бюлетинът представлява месечен подбор на информация от света на изкуството в няколко секции: Местни новини, На Балканите, По света, Световни музеи и колекции, Нашата гордост, Арт – кариера. От 2015 г. се разраства като онлайн платформа за арт критика.

На сайта на Artnewscafé бюлетин освен актуална информация за културни събития в страната и чужбина, можете да четете авторски текстове в рубриките: „Арт ревю“ (ревюта на изложби и събития), „Интервю“, „На второ четене“ (важни текстове от други медии и издания) и „Форум Колекционери“ (единствената рубрика в страната с фокус колекционирането на съвременно изкуство и срещата с водещи български и чуждестранни колекционери).

Бюлетинът носи името на artnewscafé в Пловдив, което освен място за срещи и културни събития, е и единствената библиотека за международна арт преса в България.  Архивът на кафенето съдържа броеве на Artforum, Frieze, Art Review, както и редица други списания и каталози за изкуство от създаването му през 2008 г.

yana_blageva_6

Artnewscafé, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив / www.artnewscafe.com / Снимка: Яна Блажева

Логото на artnewscafé е на българския художник Недко Солаков.


История

anc_big_en2

Artnewscafé бюлетин стартира през 2008 г. като информационен бюлетин, съдържащ новини за изложби и арт събития в България и по света, отворени покани и конкурси и др. От 2010 до 2013 г. се издава на хартия с подкрепата на фондация „Америка за България“ и  Национален фонд „Култура“. Разпространява се в културни институции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Дизайнът на бюлетина на Студи Пункт.

През 2013 г. по случай 50-тото юбилейно издание, Artnewscafé бюлетин получава като подарък мобилно приложение за Android и iPhone от Иван Джеферов, Георги Апостолов, Ива Неделева, 3web.bg. Приложението дава възможност за бърз и лесен достъп до информация за изложби и културни събития, създаване на личен списък с любими събития, разглеждане на архива на бюлетина и др.

През 2015 г. с подкрепата на Национален фонд „Култура“ бюлетинът се разширява и се превръща в платформа за критическа литература, която цели да подпомага млади критици. Главният редактор Светла Петкова работи с екип от стажанти, млади специалисти-изкуствоведи.

Главен редактор е изкуствоведът Светла Петкова. Месечната селекция от новини е на младата редакторка Десислава Милева.


Разпространение


Издател

Artnewscafé бюлетин се издава от фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Фондация „Отворени изкуства“ е създадена през 2007 г. от Катрин и Веселина Сариеви като продължение на концепцията „отворени изкуства“ и некомерсиалната културна политика на галерия „Сариев“. Мисиите на фондацията са в три основни посоки, които обуславят и трите й програми: Нощ на музеите и галериите – Пловдив, Град и култура и Образователна програма за съвременно изкуство. Фондацията работи основно в Пловдив, но организира проекти и в София, както и в чужбина. Инициативите на фондация „Отворени изкуства” имат широка разпознаваемост, носители са на редица награди и са намерили последователи. Дейността на Фондация „Отворени изкуства“ през последните осем години е определяна като един от важните фактори за развитие и активизация на съвременния културен живот на Пловдив и с определено влияние в страната. През годините и по различните си проекти фондацията е създавала широка партньорска мрежа, която включва местни и национални институции, български и чуждестранни неправителствени организации, чуждестранни културни институти в България, стотици артисти и художествени колективи, както и партньори от частния сектор. Фондация „Отворени изкуства“ е едно от звената в триинтегрирания модел за културна дейност на Катрин и Веселина Сариеви заедно с галерия SARIEV Contemporary и artnewscafé.

Artnewscafé бюлетин е част от общата образователна програма на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, която цели създаването на познание за съвременно изкуство. Други проекти от програмата са:

  • платформата „Въведение в съвременното изкуство“ в Пловдив и София
  • Форум Колекционери
  • книгата „Въведение в българското съвременно изкуство“ с автор Весела Ножарова (планирана за есента на 2016 г.)
  • рубриката „Въведение в съвременното изкуство“ в Капитал LIGHT (статиите препечатани можете да четете и при нас в „На второ четене„)