За нас

аrtnewscafe бюлетин е основан през септември 2008 година и е проект на фондация „Отворени изкуства“. Бюлетинът представлява месечен подбор на информация от света на изкуството в няколко секции: Местни новини, На Балканите, По света, Световни музеи и колекции, Нашата гордост, Арт – кариера. От 2015 г. се разраства като онлайн платформа за арт критика.

Бюлетинът носи името на artnewscafé в Пловдив, което освен място за срещи и културни събития, е и единствената библиотека за международна арт преса в България.  Архивът на кафенето съдържа броеве на Artforum, Frieze, Art Review, както и редица други списания и каталози за изкуство от създаването му през 2008 г.

yana_blageva_6

Artnewscafé, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив / www.artnewscafe.com / Снимка: Яна Блажева

Логото на artnewscafé е на българския художник Недко Солаков.


История

anc_big_en2

аrtnewscafé бюлетин стартира през 2008 г. като информационен бюлетин, съдържащ новини за изложби и арт събития в България и по света, отворени покани и конкурси и др. От 2010 до 2013 г. се издава на хартия с подкрепата на фондация „Америка за България“ и  Национален фонд „Култура“. Разпространява се в културни институции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Велико Търново. Дизайнът на бюлетина на Студи Пункт.

През 2013 г. по случай 50-тото юбилейно издание, аrtnewscafé бюлетин получава като подарък мобилно приложение за Android и iPhone от Иван Джеферов, Георги Апостолов, Ива Неделева, 3web.bg. Изцяло обновено през 2018 г., приложението дава възможност за бърз и лесен достъп до информация за изложби и културни събития, създаване на личен списък с любими събития, разглеждане на архива на бюлетина и др.

В периода 2015 – 2018 г. се разраства и като онлайн платформа за арт критика. На сайта на аrtnewscafé бюлетин освен актуална информация за културни събития в страната и чужбина, можете да четете авторски текстове в рубриките: „Арт ревю“ (ревюта на изложби и събития), „Интервю“, „На второ четене“ (важни текстове от други медии и издания) и „Форум Колекционери“ (единствената рубрика в страната с фокус колекционирането на съвременно изкуство и срещата с водещи български и чуждестранни колекционери).

Автори на текстовете са млади специалисти – критици и изкуствоведи в областта на съвременното изкуство, които под ръководството на гл. редактор Светла Петкова развиват уменията си в областта на писмената критика и работата си с художници, като участници в стажанстката програма на бюлетина.

Месечната селекция от новини е на младата гл. редакторка Десислава Милева.


Разпространение

    • месечен електронен бюлетин (за абониране – горе вдясно на страницата)

Издател

Artnewscafé бюлетин се издава от фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

Фондация „Отворени изкуства“ е създадена през 2007 г. от Катрин и Веселина Сариеви като продължение на концепцията „отворени изкуства“ и некомерсиалната културна политика на галерия „Сариев“. Мисиите на фондацията са в три основни посоки, които обуславят и трите й програми: Нощ на музеите и галериите – Пловдив, Град и култура и Образователна програма за съвременно изкуство. Фондацията работи основно в Пловдив, но организира проекти и в София, както и в чужбина. Инициативите на фондация „Отворени изкуства” имат широка разпознаваемост, носители са на редица награди и са намерили последователи. Дейността на Фондация „Отворени изкуства“ през последните осем години е определяна като един от важните фактори за развитие и активизация на съвременния културен живот на Пловдив и с определено влияние в страната. През годините и по различните си проекти фондацията е създавала широка партньорска мрежа, която включва местни и национални институции, български и чуждестранни неправителствени организации, чуждестранни културни институти в България, стотици артисти и художествени колективи, както и партньори от частния сектор. Фондация „Отворени изкуства“ е едно от звената в триинтегрирания модел за културна дейност на Катрин и Веселина Сариеви заедно с галерия SARIEV Contemporary и artnewscafé.

Artnewscafé бюлетин е част от общата образователна програма на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, която цели създаването на познание за съвременно изкуство. Други проекти от програмата са:

    • платформата „Въведение в съвременното изкуство“ в Пловдив и София