Текстил – Дизайн – Изкуство

Галерия „Средец“ на Министерство на културата в София отвори врати за младото изкуство в изложба на дипломирани бакалаври от специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ на Националната художествена академия (17 юли – 15 август 2018). Девет студенти от ателието на проф. Анна Бояджиева – Анна Киркова, Александра Ласкова, Василена Манолакева, Деница Боева, Елисавета Ангелова, Кристияна Миланова, Михаела Захариева, Ния Якимова и Стиляна Джонгова представят своята визия за съвременността в художествения текстил и получават възможност да заявят своята творческа позиция.

Предизивкателството пред младите автори, избрали тази специалност, е да покажат, че изкуството е въпрос на идея, а не на избора на материал. Традиционните представи се преодоляват веднага, когато зрителят се сблъска със съвременните изразни средства и разбиране на текстилното изкуство. Неизбежно, информационният бум и отворените граници наложиха активното присъствие на дизайна като притегателна сила в обучението на студентите и разшириха обхвата на възможностите им за развитие.

Проф. Анна Бояджиева, цикъл Състояния, Женско тяло, 1998

В лицето на преподавателите в специалност „Текстил – изкуство и дизайн“ младото поколение има отправна точка, даваща силен старт на онези, които носят в себе си динамиката и находчивостта на съвременния артист. Проф. Анна Бояджиева е един от катализаторите на идеи и провокатор на таланта – самата тя е активен участник в процесите на съвременното българско изкуство, автор на изложби и проекти, вдъхновяващи острия ум на всеки потенциален експериментатор. Не се страхува да споделя артистичната сцена със своите студенти и е отдадена на каузата да заразява със съвременно мислене. Участва в експозицията с „Женско тяло“ (1998), текстилен торс, част от цикъла „Състояния“.

Изложбата събира различни гледни точки по отношение на обработването на материалите и експериментите и разкрива индивидуалното присъствие на всеки от студентите. Произведенията показват, че текстилното изкуство се развива в областта на инсталацията, създаването на обекти, играта с материалите, осветелението, ефектите. Съчетаването на медии подчертава техническата култура и иновативните модели, които следват студентите и креативността им. Всичко дотук, в комбинация със занаята, формираните принципи и пластична култура, всъщност е повод за сериозен дебат по темата за съвремеността и разглеждането на текстила в този контекст.

Общ план на изложбата

Следвайки инстинктите си като след първа глътка въздух, това поколение има привилегията да потърси за своето изкуство съвсем нова художествена реалност в България. Подобна свобода на мисълта е лишена от кодове и ДНК и задава непредсказуема посока на новаторството, дори за най-опитното око.

Тази изложба е без концепция. Тя е резултат от дълъг процес на даване и взимане, на обмяна на енергии и път към себепознание. Тя е миг на израстване, съзряване и промяна и изпълва пространството с приятното напрежение на спонтанността. Тя е артистичната реакция на младите автори, които споделят едно и също любопитство в търсене на своята индивидуалност и творческа физиономия.

Александра Лaскова, MDM3, ляво детайл, дясно композиция

Александра Ласкова представя „MDM3“ – четири фигурални композиции, изпълнени в смесена техника, принт и бродерия върху платно. Всяка от композициите е изградена от три фигури в еротичен контекст, а постановките носят на пръв поглед характера на учебен етюд. Понижената цветност подчертава ролята на бродерията – интерпретация на ритуални маски. Зрителят е поставен в комфортната роля на наблюдател на случващото се, без пряко участие в акта.

Деница Боева участва в изложбата със „Система от неврони“ – ефирна инсталация от сезал и променливо осветление (виж заглавно изображение). С произведението си авторът изостря рефлексиите на зрителите по отношение на материал и пространство. Приканва към докосване и носи концептуален характер.

Михаела Захариева, Фактури и структури

Трима от авторите са представени чрез модулни цветни композиции, в основата на които е десенът. „Фактури и структури“ е творба на Михаела Захариева. Съчетава принт, добавяне на елементи чрез пришиване и бродерия. Формата, линията и петното формират отделни фрагменти, композирани като едно произведение.

Василена Монолакева, Статика. Динамика. Контраст

Василена Монолакева също „разиграва“ комбинации от цветни модули в малък формат. „Статика. Динамика. Контраст“ изследва десена чрез принт и диалога между цветовете. Акцентира върху различни елементи в зависимост от това как кореспондират цветът, формите и линията в отделните модули.

Стиляна Джонгова, ляво PANTHEON, дясно MYTHOLOGY

Стиляна Джонгова интерпретира портрети от митологията в текстилната композиция „PANTHEON“. В обект на нейния интерес и творчество се превръщат образите на Давид и Моисей, изваяни от Микеланджело Буонароти, Горгона Медуза на Бенвенуто Челини („Персей с главата на Медуза“) и др. Същата линия следва и в дизайн на шалове от серията „MYTHOLOGY“.

Ния Якимова, Минерали

Ния Якимова показва голямоформатнa тъкан и текстилни обекти под наименованието „Минерали“. Създала е сложни структури от материали, като сезал, въже от юта и вълна. Обемите и формите наподобяват природни образувания и впечатляват с отношението към детайла.

Кристияна Манолова, Абстрактен портрет

Чрез комбинация от материали и техники се представя и Кристияна Манолова. Тя участва в изложбата с паното „Абстрактен портрет“, също в голям формат. Линия, петно, цвят, структура и пропорции предизвикват асоциации с профил на женска глава. Отделните елементи кореспондират еднакво добре, погледнати отблизо и от дистанция, респективно разкриващи красотата на детайлите и хармоничното им преливане в общ план.

Елисавета Ангелова, StRUCtURES

Елисавета Ангелова композира обемни текстилни структури, вплетени в кубове или в окачени прозрачни, безцветни плоскости. Инсталацията „StRUCtURES” позволява различни комбинации между отделните елементи или самостоятелното им представяне. Творбата въздейства с конфликта между „меко“ и „твърдо“, „плоско“ и „обемно“ и създава интересна игра с пространството.

Анна Киркова Scroll your life, общ план и детайл

Анна Киркова прави интересен прочит на елементи от виртуалната комуникация, които формират нови „ценности“. „Scroll your life“ е интерпретация на книжно тяло в смесена техника и обемни детайли. Това произведение също поставя акцент върху контрастите, в случая на актуална, социално значима тема.

Автор: Лора Атанасова

Заглавно изображение: Деница Боева, Система от неврони

Снимки: Лора Атанасова

Публикувано в Арт ревю с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.