Изложбата „Небесно куче“ на Захари Каменов

Софийска градска художествена галерия представи изложбата на Захари Каменов „Небесно куче“ – живопис и теракота (27 април-27 май 2018). Експозицията разкри изразните възможности на автора, които му дават свободата да подчинява различни материали на своята идея и импулс. Захари Каменов е добре познато име в съвременното изобразително изкуство. Публиката, в широк смисъл, го познава предимно като график, но всъщност той е свързан с живописта от самото начало на своя творчески път.

Поглед към изложбата

За изложбата авторът е създал цикъл от 30 голямоформатни живописни творби, с които обръща поглед към кодовете и езика на артефактите от неолита. Тази линия е продължена от три цикъла теракота, в които материалът по естествен начин извиква у зрителя усещане за нещо осезаемо и земно. Живописта на Захари Каменов е сложна, благородна, ефирна и същевременно направена със замах, сякаш на един дъх. Цялостното впечатление за свобода се създава от разливанията на боята, които кореспондират с графични издрасквания и загатнати форми. Произведенията въздействат на интуитивно ниво и позволяват на зрителя да направи свой прочит, да интерпретира и открива.

Захари Каменов, живопис

Тази изложба може да се разглежда многопластово. От една страна, авторът е вдъхновен от неолитното изкуство и поглежда към корените, към началото. От друга – предизвиква изненада у публиката с избора на живописта, чрез която изразява философската и творческата си позиция. А, от трета, – създал е произведения отвъд видимостта на обектите, в духа на съвременните практики и прийоми. Видно е, че темата за праисторическото изкуство е вълнувала Захари Каменов отдавна. В зрелостта на своята житейска и творческа позиция един автор има достатъчно натрупвания, за да пресече пътищата на познати символи и знаци със съвременния визуален език и създаването на свой собствен речник.

В изложбата хармонично се преплитат две измерения – самонаблюдението като процес, започнал в миналото и творческия изказ на автора чрез средствата на съвременна живописна техника със свежестта на ескизната форма, която я прави много по-непринудена, вълнуваща и жива. Този ефект провокира философска рефлексия и приканва към внимателно и любопитно изучаване на всяка част от картинната повърхност. Творбите са създадени специално за пространството в СГХГ и това засилва внушението за интимно общуване с цвета, материалите, форматите и обемите. Оставайки насаме с произведенията, зрителят потъва изцяло в света на художника,  наслаждавайки се на лекотата, с която са покрити платната и първичността на пластиките, в които авторът е съхранил характера на материала.

Захари Каменов се е посветил на удоволствието от процеса на създаване и на органичната връзка между художника и материала. Изложбата е изпълнена със знаци, като самата тя, в своята цялост и избор на изразни средства е знак, че живописната материя не е изчерпана и продължава да вълнува автори с подчертано съвременно мислене и отношение към пластическите проблеми.

Захари Каменов е роден през 1949 г. в гр. Видин, България. Завършил е живопис в Националната художествена академия в София през 1974 г. Представя свои творби в България, Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Япония и др. Носител е на редица престижни награди, сред които Национална награда за рисунка на името на Илия Бешков (1979), награди от Международно биенале на графиката – Варна (1981, 1983,1985) и Международно биенале на графиката – София (1994), Медал от Музей за съвременно изкуство – Кайро, Египет (1995). През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий” І степен за цялостна творческа дейност. Носител е на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2016 г.

Автор: Лора Атанасова

Всички снимки на произведенията на Захари Каменов са от архива на Лора Атанасова.

 

 

Публикувано в Арт ревю с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.