Матрицата и изборът – поглед към инсталацията Choose Training на Калин Серапионов

Един от най-разпространените антиутопични сюжети изобщо е този за обществото, внедрено в матрицата на изкуствено създадения режим от повторение, синтетика и липса на спонтанност.

Инсталацията на Калин Серапиoнов, представена в галерия Кредо Бонум от 12 до 18 февруари 2018 г., разгледа свободата на избор сред различни режими на действие, измежду които субектът, попаднал в големия град, „който и да е голям град”, може да селектира. Автоматизираните решения се свеждат до дейности, лишени от импровизация. „На почти роботизираното всекидневие на съвременния човек, което се състои от правенето на непрекъснати избори, се предоставят възможности за вглеждане в света, който преминава покрай нас и често остава незабелязан. Хаосът от елементи, светлини и контрасти, статика и движение постепенно се подрежда и оформя един общ тотален образ, който засилва усещането за клиширания начин на живот и се явява като негова критика” – казва авторът.

Офисите и местата за забавление, обаче, са представени в тяхната бездушевност, в тяхната лишеност от човешко присъствие. Готови форми за изпълване, самодостатъчни и сякаш неподатливи на човешко „одухотворяване”.

Синтетично създадените средства за отдих и почивка сами по себе си наподобяват програма за забавление, от която потребителят може да избира, подобно на програмата за тренировка селектирана от трениращия спортист.  Представени са различни аспекти на модерно спортуващия човек и интензивността на неговото усилие , опит, отдаденост… хора, забавляващи се с движението си.

Самата инсталация се състои от кадри от редуващи се и допълващи се локации:  тренировъчна (фитнес, боулинг, ледена пързалка), работни помещения и неонови рекламни съоражения, места за забавление. „Кадрите са заснети в София през 2014 г. в рамките на 2-3 месеца. Обикалях града и търсих подобни обекти. Като откриех нещо интересно, отивах с видеокамера и снимах. Кадрите са заснети вечер. Интересното е, че сега като се замисля голяма част от тези обекти ги няма или са видоизменени. А все пак са минали само 4 години” – обяснява авторът. Творбата е съпътствана от музика, изцяло в духа на един мегаполис, забързан, невротичен, изпълнен с напрежение, трептящ.

 „Музиката е специално създадена за видео инсталацията от Ангел Симитчиев. Идеята е да подчертае изкуствеността на средата, но и да създаде общ ритъм и звукова среда, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно. Първоначално му бях дал посока и един драфт с монтирани кадри. Той ми предложи звук, който впоследствие развихме едновременно с монтажа на видеото. В музиката има няколко теми които се отнасят към конкретните части на видеото. Те не са дефинирани, но се усещат в развитието на цялата инсталация” – споделя художникът.

Пространствата, населени от Човека в инсталацията на Калин Серапионов, са проявления на програмите, запълващи неговото Време. Обхващат различни по рода си, но същевременно с това носят усещането за една обща природа локации. Материята, “съставляваща” обектите, понякога се проявява като привидно скучна и неангажирана с естетически цели (офис пространствата), а друг път като излъчваща, приковаваща вниманието (неоновите реклами, инсталациите в игралните зали).

Те са колкото контрастни, толкова и взаимно допълващи се, тъй като движението между различните програми е всъщност затворен кръг на повторение, но не и на обновление. В този смисъл, CHOOSE TRAINING не изследва индивидуално взетите решения, а по-скоро разглежда проявленията на колективния избор и колективното (несъзнато може би) прекарване на време.

Авторът заснема фрагменти от ежедневието, с чието визуално присъствие сме свикнали до степен на незаинтересованост и, изваждайки ги от техния практически контекст и функция, акцентира тяхната визуална стойност и естетически потенциал. Обектът на рутината се превръща в такъв на изкуството.

Съществуват ли възможни изходи от създадената матрица и могат ли те да се превърнат в неин адекватен заместител остава да бъде решено от всеки един в нея.

Бояна Джикова

Видео инсталацията може да откриете на официалния сайт на художника и на vimeo.com

Калин Серапионов е роден през 1967 г. във Враца, живее и работи в София. Завършва националната художествена академия, София. Член на Института за съвременно изкуство – София. Негови работи са показвани в галерия Hilger Contemporary, Виена (2004), АТА Център/ИСИ – София (2005), LCB Depot, Лестър, Великобритания (2008), Neon Campobase, Болоня, Италия (2010), Оливие Боасиер/Un Cabinet d’Amateur, София (2012, 2013), Галерия ИСИ, София (2013), Contemporary Space, Варна (2014), Галерия One Night Stand, София (2016). Участва и в множество групови изложби и биеналета като България авангард, Kunstlerwerkstatt Lothringerstrasse, Мюнхен (1998), Blood & Honey. Future’s in the Balkans, колекция Есел, Виена (2003), Нито бял куб, нито черна кутия. История в сегашно време, СГХГ, София (2006), Sounds & Visions. Artists’ Films and Videos from Europe, Музей за съвременно искуство Тел Авив (2009), Sofia Contemporary, фестивал за съвременно изкуство (2012), За съспенса или как се скрива бомба под масата, галерия Васка Емануилова, София (2013); Prehod for Sale, галерия ИСИ, София (2014), Grammar of Freedom / Five Lessons: Творби от колекцията Arteast 2000+, Музей за съвременно изкуство Гараж, Москва в сътрудничество с Moderna Galerija, Любляна (2015), Искуство за промяна 1985-2015, СГХГ, София (2015), Оставете ги да рисуват, Sariev Contemporary, Пловдив (2016) и др.

Заглавно изображение : Калин Серапионов, Choose Training, три-канална видео инсталация, 2014 – 2018

Публикувано в Арт ревю с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.