Места на удоволствиетo

Изложбата Места на удоволствието е част от проекта на The Fridge Мултипополис. Стартиран като инициатива за градски изследвания, “Мултипополис” обединява млади артисти от различни дисциплини в търсене на различните образи на града. Изложбата представя лицата на града – необятен и различен в очите на всеки един от представящите го автори. Разнообразието от визии и художествени похвати е ключово за “Места на удоволствието” – то позволява да се изгради един многопластов образ на различията, обединени от търсенето на удоволствието.

Коста Тонев, Измерения на личния комфорт, 2003, инсталация, маслени бои, платно, вариращи размери. Снимка: Десислава Маданска

Илияна Кънчева, Зона Б-5, 2017, аналогова фотография, двойна експозиция. Снимка: Десислава Маданска

Като места на удоволствието авторите често избират проблематични за града зони. В своята 8-канална видеоинсталация, Мария Цанева насочва вниманието ни към изолираните квартали, обитавани предимно от хора oт ромски произход. Столичният квартал “Христо Ботев” се превръща в отправна точка на наблюденията ù. За да си достави необходимата за проекта информация, авторката си служи с Google Earth и свързаните с Гугъл игри-симулатори, създадени, за да задоволят човешкото любопитство чрез развлечение. Съвременните технологии ни дават възможност за индиректно наблюдение и ни превръщат във воайори на начин на живот, с който не сме свързани и който често остава невидим и неразбран. Въпросът, който видеоинсталацията поставя, е дали съвременните технологии за забавление и воайорство са способни да ни провокират да предприемем реални действия за разрешаване на съществуващите проблеми и да се превърнем в нещо повече от безучастни странични наблюдатели.

Мария Цанева, GeoS 2017-симулатор на интерес, 2017. Снимка: Десислава Маданска

Макар и различни като тематика и изразни средства, всяко едно от търсенията за местата на удоволствието в града включва именно хората и тяхното взаимодействие със заобикалящата ги среда. Човешкото присъствие е основният фактор, който осмисля пространствата и който е способен да им вдъхне живот. Пример за това е “Летях” на Минà Минов – видеодокументация от пърформанс-инсталацията, представена в двора на фабрика в квартал Илиянци в София през лятото на 2015 г.

Минá Минов, Летях, 2015, Видео документация от пърформанс-инсталация. Снимка: Десислава Маданска

Градът е представен не като това, което бихме искали да бъде, а като това, което е. Всеки образ е безкрайно истински, макар и невинаги красив. През панелите блокове и олющените фасади, до фотографиите на Льчезар Бояджиев Multilocus Voluptatem 1-6 (множествени места на хазартни удоволствия), изложбата ни провокира да търсим отвъд гротескното и задава въпроса какво стои от другата страна на удоволствието.

Лъчезар Бояджиев, “Multilocus Voluptatem 1-6” , 2017. Снимка: Десислава Маданска

Местата на удоволстието често се оказват и пространства за субкултурни сексуални практики като “круизингът” – търсенето на анонимен секс на обществени места. Пряко свързана с конкретни места в града, темата за “круизингът” представя не само търсенето на удоволствието. Другата му страна често е свързана с насилие и страх.

Павел Найденов, В сянката на удоволствието, 2017, художествена книга / зин. Снимка: Десислава Маданска

“Места на удоволствието” представя града и необятността на неговите образи – търсещи и истински, поставящи въпроси и загатващи за различните реалности, в които живеем. Авторите избират реалността пред утопията и по този начин ни показват, че местата на удоволствието съществуват за всички, които желаят да ги открият.

Автор: Десислава Маданска

Заглавно изображение: Мартин Пенев, О, да!, 2017. Снимка: Десислава Маданска

Публикувано в Арт ревю с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.