Боряна Венциславова и фрагментите от прехода

През септември Водната кула в кв. Лозенец се превърна в арт пространство за самостоятелната изложба на художничката Боряна Венциславова. Най-новото изложбено място в София – галерия +359 – отвори врати за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолството на Австрия у нас. “Ние сме част от колекция” с куратор Вера Млечевска представя годините на прехода чрез визуални спомени от една епоха на противоречия и несигурност.

Боряна Венциславова е български артист, живеещ и работещ в Австрия. В творчеството ѝ се преплитат различни арт похвати – фотография, инсталации, филм/видео, пърформативно и медийно изкуство. Въпросите и темите, които художничката засяга, започват от частното и се разгръщат до социални и обществени проблематики.

Боряна Венциславова, Ние сме част от колекция, 2016. Снимка Десислава Маданска

“Ние сме част от колекция” е поредица от символи,започващи още с избора на заглавието, което се превръща в препратка към песента “Част от колекция” на провокативната българска група от периода на прехода – Нова Генерация. Текстът на песента загатва за илюзията на мечтите ни, за нуждата да погледнем отстрани и да разберем себе си и събитията около нас.

Посланията на “Ние сме част от колекция” са ясни и в същото време противоречиви. Те не са опит за провокиране на носталгия, нито пък осъждат фрагментите от прехода. Поставени в контекста на изложбата, тривиалните на пръв поглед предмети се превръщат в символи и в част от колективната памет за 80-те и 90-те години на българския двадесети век.

Боряна Венциславова, Ние сме част от колекция, 2016. Снимка Десислава Маданска

Изложбата се разгръща вертикално в пространството. Всяко ниво от интериора на Водната кула прибавя нови фрагменти, нови изразни средства и нов поглед върху символите от миналото. Петолъчката, емблематичният знак на БНТ, филмовите ленти, аудио касетите, западната техника, старите кубинки, кенчето Кока-Кола. Предмети, които, събрани заедно, разказват история, задават въпроси, провокират нова интерпретация на вече отминали неща. Някои от посланията носят трагичен привкус, други предизвикват носталгична усмивка, а трети все още звучат актуално – макар и в една нова реалност. Авторката се опитва да ги съхрани, без обаче да ги разделя на добри и лоши. В нейната интерпетация се усеща разбиране и критичен поглед, които обаче нямат за цел да съставят мнение у посетителите, а по-скоро да ги предизвикат да генерират свое собствено.

Боряна Венциславова, Ние сме част от колекция, 2016. Снимка Десислава Маданска

Изборът на Водната кула като място за изложбата определя и ритъма, чрез който се разкрива наративността й. Преходът от едно изложбено пространство в друго е динамичен, неспокоен, добавящ още фрагменти към цялостната картина. Изрезки от тогавашни вестници и провокативни текстови послания допълват финалните щрихи. Как изглежда периодът на прехода през съвременния поглед на посетителите? Носталгия или облекчение ни носи фактът, че от него са останали единствено спомени-фрагменти и как тези характерни предмети са се отразили на нашето настояще? Това са само част от въпросите, които изложбата провокира. Поставени в контекста на съвременността ни като артефакти на една епоха, предметите от миналото ни дават възможност да погледнем към него с повече обективност и яснота. Вещите са огледало на епохата, а ние самите – нейното безспорно отражение. “Ние сме част от колекция” е поглед към самите нас, към това, което сме били и което ще бъдем.

“…Аз съм пеперудата на тази дъска,

забодени с другите сме част от колекция.

Карфиците бляскави бяха наши мечти,

но само свободни от тях отново ще летим.”

* част от текста на песента на Нова Генерация-“Част от Колекция”

Автор: Десислава Маданска

Заглавно изображение: Боряна Венциславова, Ние сме част от колекция, 2016. Снимка: Десислава Маданска

Публикувано в Арт ревю с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.