Стани част от екипа на artnewscafe бюлетин !

artnewscafe бюлетин търси млади автори, критици и изкуствоведи

Отворена покана за стажанти

artnewscafe бюлетин обявява, за трета поредна година, отворена покана към млади автори, критици и изкуствоведи, които да станат част от стажантския екип на сайта на бюлетина – www.artnewscafe.com/bulletin.

В какво се състои стажът и какво дава

Стажът в artnewscafe бюлетин се състои в отразяване на културни събития в сферата на съвременното изкуство, писане на ревюта и критически текстове, провеждане на интервюта с художници, куратори и галеристи. Текстовете ще бъдат публикувани в новите рубрики „Ревю“, „Интервю“ и „На второ четене“.

Ментор на стажантите ще бъде Светла Петкова, изкуствовед и критик с дългогодишен опит като редактор във вестник „Култура“. Стажантите ще работят в тясна връзка и с другия редактор на бюлетина, Десислава Милева, изкуствовед, с опит във френските музейни институции. Стажантите ще получават от редакторите важни насоки как да отразяват събития, как да правят проучвания на теми и анализи на по-обширни теми и проблеми на съвременното изкуство, как се подхожда в провеждането на интервюта и разговори с художници и куратори.

Стажът дава ценен опит в сферата на арт критиката и културния журнализъм. Стажантите ще имат възможността да работят с професионален екип и да развият стила си на писане, да опознаят света на съвременното изкуство, да се запознаят с художници, куратори, галеристи. Чрез стажа младите автори ще имат възможност да работят с фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, които за последните 10 години със своите многобройни и разнообразни проекти в Пловдив, София и чужбина са се установили като водещи културни организации в България с богат опит и партньорска мрежа.

Стажантите получават прескарта и възможност за акредитация за културни събития в страната и чужбина. Младите автори получават и сертификат за завършен стаж.

Практическа информация

Стажът в artnewscafe бюлетин е с продължителност от 6 или 12 месеца в зависимост от интереса и възможностите на кандидатите. От стажантите се изисква да предадат за публикуване минимум 3 текста месечно, обемът зависи от темата, но стандартната дължина на текстовете не надвишава 5000 знака.

Минималната месечна заетост възлиза на 15 часа (проучване, писане, обсъждане с главния редактор), така че позицията не предполага натоварване и лесно се комбинира със следване или друга работа.

Работните срещи и обсъждания с редакторския екип на бюлетина се провеждат само по мейл/skype, така че за стажантските позиции могат да кандидатстват автори от цялата страна и чужбина без значение в кой град живеят.

Към кого е насочен

Стажът е насочен към млади хора, които имат интерес към съвременно изкуство и искат да се развиват като критици и културни журналисти.

Стажът е изключително подходящ за студенти по изкуствознание, културология, журналистика и други хуманитарни специалности, но не се изискват предишен опит и академична степен.

Отворената покана е насочена към автори, които живеят в България (без значение от града) или чужбина.

Изисквания:

  • Интерес към съвременно изкуство и критика;
  • Висока езикова култура;
  • Информираност относно културните събития в България;
  • Образование в сферата на изкуствознанието или културологията е предимство;
  • Мотивация на кандидатите да станат част от екипа на медията и да спомогнат за развитието й;
  • Организираност, коректност към спазването на срокове и възможност за самостоятелна работа;
  • Любопитство, интерес и ангажираност в проучването и разработването на теми.

За кандидатстване

За да кандидатствате, изпратете ни следните документи на адрес editor_artnews@openarts.info до 15.08.2017 г.:

  • Автобиография
  • Примерни текстове – публикувани статии, курсови работи и др. (ако имате такива)
  • Кратка мотивация – защо кандидатствате, как стажът би ви помогнал професионално, към какво по-специално имате интерес – отразяване на събития, интервюта или аналитични текстове

Моля да посочите за каква продължителност на стажа кандидатствате (6 или 12 месеца).

Кандидатите ще бъдат информирани за решението на екипа на бюлетина в срок от 1 до 3 седмици след изтичане на крайния срок.

 

artnewscafe бюлетин е подкрепен от програма „Критическа литература“ на Национален фонд „Култура“. 

За повече информация:

Десислава Милева, редактор / Фондация „Отворени изкуства“ / editor_artnews@openarts.info / +359 885 214 056

За Десислава Милева

Родена 1988 г. в Пловдив. Завършва история на изкуството в Université de Bourgogne, Дижон. Специализира модерно изкуство в Université Lumière Lyon 2, Лион. Във Франция работи за културни институции като Opéra de Saint-Etienne, Institut d’art contemporain и Château de Chamarande. Интересува се от всички проявления на изкуството и неговата връзка с хората. Има публикации в списание „Култура“, „Литературен вестник“ и онлайн изданието на списание „Егоист“. Автор е на статиите за изложбите на галерия SARIEV Contemporary в artsy.net
Публикувано в Арт кариера. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.