Да надзърнем в чуждия личен комфорт – изложба на Александър Гергинов

milena-radeva-aleksander-gerginov-vodopadat-vaska-emanuilova-2016-3

Да надзърнем в чуждия личен комфорт

Влизаш в галерията и чуваш ромоляща вода?!

Влизаш в залата и виждаш цъфнали цветя?!

Странно!

Оглеждаш се… и разбираш, че си попаднал в необикновено пространство, за което си наясно, че е галерия „Васка Емануилова”, но в този случай тя се е превърнала в  „Зона на комфорт” на Александър Гергинов. Изложба, включваща различни фотографии, обекти и инсталации, които имат за цел да споделят личния разказ, впечатления и чувства на художника, приканвайки ни да се присъединим към неговите усещания. По този начин залите са се превърнали в „сакрално” пространство, в което всеки елемент изгражда олтара на вътрешната душевност на художника. Той я разкрива пред нас, като в същото време обаче рискува да остане неразбран и дори отхвърлен.

milena-radeva-aleksander-gerginov-vsi4ko-vaska-emanuilova-2016-14

Проектът е реализиран в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” на СГХГ, чиято цел е развитието на младо съвременно изкуство чрез изложби, дискусии, проекти и срещи. Експозицията представлява провокация, обединяваща кича и еклектиката, която бързо може да бъде дефинирана като „странна”, „красива”, „грозна”, „безсмислена” и дори „пошла”. Дали това е била целта на артиста или е същността на работата му, остава загадка, но той сам е решил да ни разкаже малко повече за произведенията си.

milena-radeva-aleksander-gerginov-vodopadat-vaska-emanuilova-2016-4

Първият обект, който сме чули, влизайки в галерията е „Водопадът”. Създаден от стиропор, огромно количество брилянтин, диско осветление, човешка коса и реална вода. Той е символ на непрекъснатата, циркулираща енергия, която свързва вътрешния ми свят с този на моите приятели и на всички останали хора, пише Александър Гергинов, Водопадът е мой. Аз съм водопадът. Зрителят буквално остава безмълвен пред чудноватата инсталация. Да се опитваш сам да намериш връзки, корелации и скрити послания в тази изложба е като да правиш анализ, започвайки с думите „Авторът е искал да каже…”. Каквото е искал да каже – казал го. Какво сме разбрали ние обаче, е друг въпрос. Затова в настоящата изложба ще оставим авторът сам да си каже.

milena-radeva-aleksander-gerginov-poleto-vaska-emanuilova-2016-8

Обръщайки гръб на „Водопада”, се оказваме лице в лица с пано от изкуствени цветя в топли жълточервени цветове и огледала, които, в зависимост от ъгъла, отразяват нашия образ или пространството около нас. „Полето” олицетворява родния град на художника – Елин Пелин и е неговият личен хармоничен свят. То ме успокоява и ми дава чувството за безкрайност. За мен това поле е свързано с голяма част от преживяванията ми и е представата ми за минало, настояще и бъдеще, за надежда в по-добрия утрешен ден. Макар че от години Александър Гергинов живее и работи в София, връзката с неговите корени и произход явно остават силни и значими не само за неговото минало, но и за неговото бъдеще. Тук ще си позволим да се хванем за думите на автора, препращайки към следващата негова творба – „Мечта”. Изработена от цимент и стиропор, тя представлява стена от 20 слепени панела, с множество дупки. Препратката е към филма на Уонг Карвай и разказа му за храм в Камбоджа, където в дупки в стените поклонниците изповядват своите най-големи мечти и желания. Дупката се запушва с листа и тайната остава завинаги скрита, а душата ти свободна и спокойна. Дали душата на художника е станала „свободна и спокойна”, споделяйки тази изложба с всички нас?

milena-radeva-aleksander-gerginov-me4ta-vaska-emanuilova-2016-1

Останалата част от представянето са снимки, които препращат към личните преживявания на автора. Повечето от тях са снимани с телефон и са придружени от кратък пояснителен текст, свързан с негови размисли или случки.

Заблуда ще е, ако гостът на тази изложба стремглаво се впусне в търсене на сложни естетически връзки, символика или художествени препратки. Изложбата по-скоро е личен разказ за живота и преживяванията на художника Александър Гергинов, разказана в първо лице единствено число и най-вероятно хората, които не го познават няма да я разберат така, както неговите приятели, роднини и самият той. Въпреки всичко, винаги е интересно да надникнеш в чуждата „Зона на комфорт” и да си откраднеш нещо за твоята душичка.

Милена Радевa

Александър Гергинов – ЗОНА НА КОМФОРТ, 10.11. – 11.12.2016, галерия „Васка Емануилова“

Фотографии – личен архив на Милена Радева

За Милена Радева

Милена Радева е илюстратор на детски книги. Родена е в София през 1988 г. Завършва Националната художествена гимназия (2006) и следва „Книга и печатна графика” в Националната художествена академия (2010 – бакалавър; 2012 – магистър). По време на своетоследване Милена Радева има възможността да участва в няколко международни изложби организирани от специалността и представени в Германия, Корея, Израел и България. След дипломирането си, тя започва да работи в областта на детската илюстрация предимно с автори и издатели извън страната и до момента е създала близо 100 детски книги. Нейни концептуални проекти взимат участие в различни международни изложби за Art books и учебници в България. През 2013 г. Милена Радева започва работа по своята докторска дисертация на тема „Българската художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Явления и тенденции”, в която успява за пръв път в България да изведе и систематизира художествената илюстрация в страната и позициите ѝ в Източна Европа.
Публикувано в Арт ревю с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.