Изборът на Artnewscafe bulletin за НОЩта в Пловдив

events-plovdiv-2016-nosht-plovdiv

Както всяка година, пловдивската НОЩ предоставя страхотна възможност човек да се впусне в интензивен и разнообразен тур от изложби и събития за съвременното изкуство. В следващите редове бихме искали да ви представим избора на artnewscafe bulletin – локациите, които, според редакторите Радослав Механджийски и Теодора Константинова, заслужават да бъдат посетени от всеки любител на съвременното изкуство!

Недко Солаков. Природа, 2016

Много силен акцент на НОЩ-та е откриването на самостоятелната изложба на Недко Солаков „Природа” в галерия Sarviev Contemporary (№ 23). Личното присъствие на световно известния автор придава допълнителна магнетичност на събитието, на което ще видим дванайсет рисунки, вдъхновени от балкана около габровското село Борики (любима местност на автора), създадени в дванадесет последователни дни, по време на които художникът изминава 147 километра. Сред образите ще открием различни бележки, отразяващи лични впечатления, дадености на природната среда и други записки, правени в реално време. Ще видим и голямо-форматна фотография на балкана, заснета от сина на Недко Солаков – младият съвременен автор Димитър Солаков. Разбира се, това е концептуален проект, който ще разкрие пълния си образ в рамките на галерийното пространство. Какъв по-добър старт на една вълнуваща НОЩ?

90-%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d0%b8

90-те. Началото на мита, куратор Владия Михайлова; кадър от изложбата в галерия Васка Емануилова, фотография Гео Калев

Ако планирате да посветите голямата част от НОЩ-та на специално подготвената от фондация „Отворени Изкуства” програма (това са събитията от № 61 до 70), след откриването на „Природа” можете веднага да се насочите към съседното пространство, където се намира Artnewscafe. Там ще има експозиция, сред която ще се проведе обширна дискусия, вдъхновена от изложбата „90-те. Началото на мита” (№ 38), провела се софийската галерия „Васка Емануилова“ в периода 02.06 – 26.06 тази година. Наистина разговорите за това турбулентно време, съпътствано от художествени експанзии във всички сфери на креативната дейност, се оказват особено благодатни за осмислянето на реалността днес и изложбата в галерия „Васка Емануилова“ се оказа отличителна със задълбочения си поглед върху някои от най-интересните процеси от това време. Ако си падате по среднощни дискусии върху фундаментални теми, определено минете през Artnewscafe.

14344675_10154533316791667_225288208056818056_n

Австрийски културен павилион на ул. „Отец Паисий“.

Третият елемент от този много компактен триъгълник на улица „Отец Паисий” е трансформираният в сцена за съвременно изкуство карго контейнер, наречен „FLUCA Австрийски културен павилион” (№ 61). Музика, прожекции, пърформанс – в един необикновен, но твърде подходящ както за Пловдив, така и за НОЩта формат, появяващ се за пръв път в България благодарение на съвместните усилия на фондация „Отворени изкуства”, австрийското посолство в България и кураторката Урсула Пробст. Там ви очаква разнообразна програма, на която си заслужава да обърнете специално внимание – десетки автори и много силно международно участие. Контейнерът ще бъде на „Отец Паисий” до 15-ти октомври, а цялостният проект продължава до 2020 г.

14332960_10154407139703449_1791579376284628312_n

Какъв е нашият избор в останалата част на града? В галерия U Park се открива изложбата „Вместо глава на поета” (№ 20) с куратор Йово Панчев. Участниците са сред най-значимите имена на българското съвременно изкуство, а самият Йово Панчев, като един от организаторите на пърформанс фестивала Sofia Underground, е предвидил и аудио-визуален хепънинг, който допълнително да наелектризира атмосферата около творбите на RASSIM, Камен Старчев, Георги Ружев, Станимир Генов, Стела Василева и др.

В този ред на мисли, за феновете на дигиталното изкуство, събитието, което е немислимо да се пропусне, е „Creative Media Lab” (№ 63), във Военния клуб. Както ще разберете от описанието на проекта, „…селекция от български и международни артисти ще представят свои творби в сферата на пърформативните практики, инсталации, видеоарт, обекти, софтуер, creative coding. Съдържанието на Лаба включва още демонстрации на нови технологии, презентации на тенденциите в съвременното медийно изкуство, работилници и лекции”.

8832122y

Разбира се, очакваме добра изложба от Калоян Илиев – Кокимото – неговите работи ще бъдат изложени в Студио 24 (№ 35). В рамките на НОЩта се провеждат и пловдивските Есенни изложби (№ 12, 13 и 14 – съответно в Балабановата къща, къща Хиндлиян и къща Мексиканско изкуство). Разнообразни като медия, стил и подход български автори, работещи предимно извън страната, са разположили творбите си сред възрожденската архитектура на стар Пловдив и съчетанието е наистина интригуващо.

e272201e75d744076021ddce4432870a

Последното събитие, което не бихме пропуснали, е „15 минути слава” (№ 68) в държавния куклен театър. Още един новаторски проект, на който желаем успех. „На сцената излизат политици, учени, изпълнителни директори от Силиконовата долина и… художници. Всеки, който може да завладее аудиторията с идея и образ, е призован да изгрее под светлините на прожектора. „15 минути слава“ е нов формат за вдъхновяващи презентации на млади български художници. В рамките на не повече от 15 минути те ще имат пълната свобода да представят себе си, работата си, визията за изкуството и плановете си за бъдещето”. Това е съвместен проект на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства“. Той е част от платформата ФОН: Млади автори на SARIEV Contemporary.

Тази година НОЩта е по-добра от всякога. На всички любители на съвременното изкуство препоръчваме да си направят предварителна програма и действително да се слеят с най-доброто от предстоящото – имате възможност да се запознаете с креативни личности от всички сфери на съвременните практики, да намерите приятели и съмишленици и, не на последно място, да останете с незабравими спомени от страхотното преживяване! За ваше удобство можете да свалите мобилно приложение, което улеснява планирането сред всички 70 локации и стотиците събития от двете вечери.

Ние ще сме там!

За Радослав Механджийски

Роден 1988г., в София. Магистър „Сравнително изкуствознание” в Нов Български Университет. Светът на съвременното изкуство е пълен с парадокси и именно в тяхното осмисляне се корени интересът ми към теорията и проблемите на съвременните практики. Привърженик съм на мултидисциплинарните изследвания – днес в дебатите активно участват философи, антрополози, психолози и т.н., и техният принос, според мен, е твърде любопитен и ценен. През последните десет години периодично пребивавах в Китай, където сцената се развива главоломно, макар и по специфичен модел. Имах възможност да посетя някои от значимите музеи за съвременно изкуство в Западна, Централна, Югоизточна Европа и, уверен съм, пътуванията ще продължат. Мои статии са публикувани в списание „Следва”.
Публикувано в Арт ревю с етикети , . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.