Идеята

Artnewscafe отваря врати през 2008 година.

Концепцията на artnewscafe е да бъде малко градско място с напитки, арт-информация и живи случки, място, което да събира, да насочва към света на съвременното изкуство, да дава смисъл и теми.

Artnewscafe издава свой месечен artnewscafe бюлетин, който предоставя синтезирана информация за актуални събития на съвременното изкуство и култура в Пловдив, България и света.

Кафето има мини-книжарница и свободна за разглеждане библиотека с подбрани книги и онлайн info point. Аrtnewscafe e абонирано за най-добрите издания за изкуство и култура в България, а също така и за интернационалните Artforum, Frieze, ArtReview.

Регулярно artnewscafe кани свои Приятели зад Бара, а те представят любимите си занимания чрез изложби, четения, презентации, а също така - напитки и храни.

В artnewscafe се организират неформални изложби, представяния на творци и инициативи, прожекции, демонстрации, уъркшопове.

ARTNEWSCAFE има свои дизайнерски чаши и чини, които могат да бъдат закупени на бара.

Кой какво

Концепцията е на Галерия Сариев, идеята за създаването е на издателя Асен Асенов, името e подсказано от Нери Терзиева, а логото е подарък от художника Недко Солаков. Архитектурното решение е на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев. Графичните решения са на Студио Пункт - Георги Лазаров, Красимир Ставрев. Дизайнът на чашите за кафе и чай е на Димитър Делчев, а на чинии за домашен кекс на Моника Попова.

Кафе Кафе ООД

Кафе Кафе ООД

Собственик на artnewscafe е "Кафе Кафе" ООД - Катрин и Веселина Сариеви. Ние сме собственици и на Галерия Сариев, която се намира непосредствено до кафето. От 2004 година работим за създаване на съвременни културни събития и за арт-освежаването на средата, чрез дейности и инициативи около Галерия Сариев, Фондация Отворени Изкуства, Нощта на музеите и галериите. Artnewscafe се появи от желанието ни да обгрижим публиката си и да приобщим нова към изкуството като начин на живеене.

Хората зад бара

  • ДилянаДиляна е родена 1990 г. и завършва Оперно пеене в Националната Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров”. Слуша блус, джаз и много Бийтълс. Харесва да чете исторически романи, а като автори отличава Александър Дюма и Александър Пушкин. Предпочита скандинавското кино и подценени американски филми, на които забравя имената веднага щом ги гледа. Според нея хората, трябва да са усмихнати, но не смеещи се без причина и да са умерено любопитни. Пада си по манга, но хобито, което отличава си остава оперното пеене. Artnewscafe за нея е в отношението. А докато стоите на бара и си говорите с нея, няма да усетите кога сте изпили толкова алкохол.

  • МагиМаги е родена 1989 година в Пловдив. Учила е Психология в ПУ “Паисий Хилендарски” и членува в Сдружение на младите психолози “4-ти Април”. Интересът и е насочен в психологията на човека и опознаването на човека като процес. Това, което я радва е пътуването, природата, хубавата музика. Музиката е тази, която я пренася в различни състояния. Напоследък чете книги, които не следват строга последователност, като отваряйки произволно човек може да прочете няколко страници, които да провокират мисли у него. Допада й европейското кино и особено красиво заснетите филми със смислени разговори в тях. Artnewscafe за нея е спокойното и уютно място с приятни хора. Топлите напитки са и специалитет.

  • МартинМартин е роден през 1987 в Пазарджик. Завършва Етнология в Пловдивския Университет. Оценява много искрените хора и смята, че те не се страхуват от комуникация с когото и да било. Той самият обича да приобщава хората към общата веселба или към заслужаващи си каузи. Харесва европейското кино, италианската кухня (две години е живял и работил в Италия), в последно време се е запалил и по катеренето. Книгите, за него, разказват опита на други и помагат да изградим нашия собствен. За него artnewscafe е място за "информация и срещи", както и за всякакви инициативи. Най-добрите неща от него в кафето – лате макиато и ентусиазмът му да експериментира. Мартин е старши барман и управител в artnewscafe.